Държавният департамент на САЩ е изпратил известие до Конгреса, в което се посочва, че счита "блокирането“ от страна на Русия на американски инспекции за нарушение на третия Договор за ограничаване на стратегическите настъпателни оръжия (START III), съобщава изданието The Wall Street Journal.

"Невъзможността за инспекции затруднява проверката на броя на бойните глави, които Русия е разположила“, цитира вестникът доклада на Държавния департамент.

Определението за "неспазване“ на единствения двустранен режим за контрол на стратегическите оръжия, бе направено за първи път от 2011 г., когато споразуменията влязоха в сила.

По-рано руският заместник-министър на външните работи Сергей Рябков в интервю за РИА Новости заяви, че Русия остава ангажирана със START, като спазва всички установени количествени и качествени ограничения и продължава обмена на информация. Той отбеляза, че именно САЩ, извършвайки фронтално сдържане на Москва, са нарушили преамбюла на договора, който се отнася до неделимостта на сигурността.