Русия отприщи вълна от смъртоносни атаки срещу градове в Украйна в сряда, когато китайският лидер Си Дзинпин напусна Москва след разговори с президента Владимир Путин, пише CNN.

Докато Си се връщаше обратно в Пекин, руската армия нанесе бараж от удари с дронове Shahed, произведени в Иран, по Киевския регион на Украйна, убивайки най-малко осем души, според украинските власти. Андрий Ниебитов, началник на полицията в Киевска област, каза, че седем други са били ранени, когато дрон удари сграда на общежитие в град Ржищев.

В югоизточния град Запорожие най-малко един човек беше убит и 34 ранени - включително две деца - след като ракети удариха жилищни блокове, в това, което беше описано като "умишлен удар" за "убиване на цивилни", според високопоставен украински служител и съветник на президента Михайло Подоляк.

Видео от атаката показва експлозия, която взривява стените на две девететажни жилищни сгради.

Украинската прокуратура обяви в изявление, че най-малко шест ракети са ударили града, причинявайки големи щети.

"Една от ракетите попадна между две високи сгради, като частично разруши апартаменти и балкони, повреди покриви и счупи прозорци“, се казва в изявлението. "Взривната вълна и отломките повредиха и други близки жилищни сгради, автомобили и друга гражданска инфраструктура в града.“

Вълната от атаки в Украйна в сряда дойде, когато Путин приключи приемането на своя китайски колега в Москва след тридневно държавно посещение, обявено от Пекин за мирна мисия, но което не успя да постигне никакъв пробив в разрешаването конфликта.