В нощта срещу събота Русия е нанесла нова поредица удари по територията на Украйна, включително по столицата Киев, Николаев (Миколаев) и Хмелницкия област. В голяма част от страната бе обявена въздушна тревога, а гражданите бяха призовани да останат в укритията и да запазят информационно мълчание. 

РБК-Украйна съобщава, че руснаците са извършили "шестата въздушна атака срещу столицата от началото на май. Всички цели бяха успешно унищожени от силите на ПВО". Информацията е от Telegram канала на ръководителя на Киевската градска военна администрация Сергей Попко.

"По време на последното въздушно нападение, продължило два и половина часа в Киев, във въздушното пространство в посока към столицата бяха открити ирански Shahed. Всички вражески дронове, които се движеха към Киев, бяха успешно унищожени! Благодарение на противовъздушната отбрана!“, написа Попко. По думите му в резултат на атаката не са регистрирани ранени или материални щети, като допълни, че данните се актуализират своевременно.

Трима души са били ранени при руска атака срещу южния украински град Николаев в ранните часове на сутринта. Съответното обяви кметът на града Александър Сенкевич в Telegram, съобщава Kyiv Independent. Губернаторът на Николаев Виталий Ким и Сиенкевич твърдят, че руските сили са атакували местна фабрика, в резултат на което е избухнал пожар, включително в разположена наблизо пететажна сграда. 

По думите Сенкевич на място са били изпратени спасителни екипи. Един пострадал е откаран в болница, а на други двама е оказана медицинска помощ на място. Допълнителна информация за щетите все още не е известна. 

За удари се съобщава и в Хмелницката област, където са пострадали петима души, поясни заместник-ръководителят на местната областна военна администрация Сергей Тюрин в ефира на телевизионния маратон. Съгласно думите му, че в резултат на нощното нападение има попадение в обект от критична инфраструктура, който се намира извън населените места.

"Има попадения в критично инфраструктурно съоръжение. Намира се извън населени места. Няма пряка заплаха за населението, жилищни и производствени сгради. От взривната вълна са повредени прозорци и врати. Има данни за петима пострадали от осколки от стъкло, оказва им се съдействие", увери Тюрин.

Той добави, че състоянието на пострадалите е средно тежко и на всички е оказва медицинска помощ.