Тритонната високоексплозивна авиационна бомба ФАБ-3000, чието масово производство е създадено в Русия, има такава разрушителна сила, че може да се използва за атаки на особено укрепени райони като мариуполския Азовстал, освен това новите технологии ще я превърнат практически във високоточно оръжие, разказа пред РИА Новости руският военен експерт Алексей Леонков.

По-рано руското министерство на отбраната съобщи, че ръководителят на ведомството Сергей Шойгу е проверил изпълнението на държавната отбранителна поръчка в предприятия от военно-промишления комплекс в Нижегородска област. Там той беше информиран, наред с други неща, че от февруари 2024 г. е организирано масово производство на ФАБ-3000.

"ФАБ-3000 бяха използвани по време на бойни действия в Украйна по време на нападението на Азовстал. Но те бяха взети от запаси, направени по време на Съветския съюз, и производството им не беше възобновено. Но "специалната военна операция“ показа, че тези боеприпаси са били особено необходимо по време на нападение на укрепени райони“, посочва Леонков.

Той уточни, че възобновеното производство ще се извършва по съвременни технологии, които ще позволят тези бомби да се използват практически като високоточно оръжие. По думите на експерта, използването им в съчетание с балистични изчислители за пускане ще превърне ФАБ-3000 във "високоточни боеприпаси, които точно ще се впишат в целта с минимално кръгово вероятностно отклонение“.

Освен това, ако на тритонна бомба е монтиран универсален модул за планиране и коригиране, той може да бъде хвърлен от разстояние, което ще позволи на самолета-носител да не навлезе в зоната на ПВО на противника, добави Леонков.

"Всички знаят резултатите от пускането на бомби ФАБ-1500. ФАБ-3000 ще бъде още по-лошо...“, подчерта той.

Металургичният завод Азовстал стана сцена на интензивни военни действия през пролетта на 2022 г. Бойците от националистическия полк Азов, укриващи се на територията на завода, капитулираха пред руските военни на 20 май. Общо, според Министерството на отбраната, от 16 май повече от 2400 бойци от "Азов“ и украински военни, които бяха блокирани на територията на завода за около месец, сложиха оръжие и се предадоха.