Руската федерация, въз основа на реципрочност, въвежда забрана за влизане в страната по отношение на 200 американски граждани. Това се казва в изявление от Министерството на външните работи в Москва, цитирано от ТАСС.

"В отговор на постоянно налаганите от администрацията на (президента на САЩ) Джо Байдън нови персонални санкции не само срещу руски официални лица, представители на бизнеса и обществеността, културни дейци, но и онези, които по една или друга причина са неприемливи за Вашингтон, въвеждаме на принципа на реципрочност забрана за влизане в Руската федерация на 200 граждани на САЩ“, става ясно от разпространения от ведомството текст.

Сред попадналите под ограниченията са двамата братя и сестрата на държавния глава на САЩ, прессекретарят на Белия дом Карин Жан-Пиер и Пол Пелоси, съпругът на председателя на Камарата на представителите Нанси Пелоси.

Освен това са наложени санкции срещу командващия Европейското командване на въоръжените сили на САЩ и главнокомандващия съюзническите сили на НАТО в Европа Кристофър Каволи, четирима заместник-министри на отбраната на САЩ и министъра на вътрешните работи Деб Холън.