Руските военни, които търсят войници на договор за така наречената "специална военна операция" в Украйна, използват камиони за набиране на персонал, за да привлекат доброволци, на които се предлагат заплати от близо 3000 долара на месец като стимул, информира Reuters.

През уикенда специално подразделение паркира такъв камион в централен парк в южния руски град Ростов и откри мобилен офис.

Войници в камуфлажни униформи и черни маски показваха оръжията си на заинтересовани минувачи и раздаваха цветни листовки, озаглавени "Военна служба по договор - избор на истинския мъж".

Нито Русия, нито Украйна разкриват военните си загуби, които западните разузнавателни агенции оценяват на десетки хиляди и от двете страни.

Москва не е актуализирала официалния брой на загиналите от 25 март, когато обяви, че са убити 1351 руски войници и 3825 са ранени.

Миналата седмица Кремъл заяви, че не е обсъждана общонационална мобилизация за укрепване на силите.

Но стартирането на кампанията за набиране на персонал показва, че Москва се нуждае от повече мъже.

Офицерът, отговарящ за камиона в Ростов, заяви, че право на участие ще имат руснаци и чужденци на възраст между 18 и 60 години, които имат поне средно образование.

"Патриотично настроените граждани избират да подпишат три- или шестмесечни договори за участие в специалната военна операция", каза майор Сергей Ардашев, обещавайки обучение за всички.

Русия търси доброволци за войната в Украйна

Минималната месечна заплата, която се предлага, е 160 000 рубли (2700 долара), което е почти три пъти повече от средната заплата за страната.

Един от потенциалните новобранци е музикантът Виктор Якунин, който казва, че винаги е бил привлечен от идеята за военна служба и сега събира необходимите документи.

"Бих искал да служа във военновъздушните сили. Родителите ми ме възпитаваха от дете да обичам родината си, да защитавам руския свят. Вярвам, че силата е с нас", казва той.

В камиона Якунин седнал при Ардашев, който му казал, че следващата стъпка ще бъде психиатричен преглед. Ако премине успешно теста, ще има физическо изпитание за бързина, сила и издръжливост. Ако всичко върви добре, Якунин "ще стигне до военна част, ще се присъедини към определено подразделение и от този момент ще започне военна служба".