Русия се готви да започне нов етап от информационната кампания, за да засили натиска върху Запада и да принуди Украйна да преговаря за мир при изгодни за Москва условия. За това предупреждават анализатори от Американския институт за изследване на войната (ISW), цитиран от УНИАН.

Обърнато е внимание, че руският външен министър Сергей Лавров по време на посещението си в Анкара (Турция) заяви, че Русия не отказва преговори, ако те вземат предвид "законните“ интереси на Москва.

Анализаторите смятат, че Лавров също намеква на Запада, че дълго време са се отнасяли с пренебрежение към Русия, като отново припомня важността на "денацификацията“ и "демилитаризацията“ на Украйна.

ISW смята, че Кремъл изразява подобна реторика с причина. Най-вероятно Москва възнамерява да засили информационния натиск, за да се опита отново да наложи своите условия за мир на Украйна в очакване на контранастъпление от Въоръжените сили на Украйна.

"Страховете от загуба на нови окупирани територии в Украйна по време на очакваното предстоящо украинско контранастъпление може да накарат Кремъл да засили текущата си информационна операция, целяща да принуди Запада да предложи на Украйна отстъпки и да принуди преговори при по-благоприятни условия за Русия“.

На 7 април, руският външен министър Сергей Лавров пристигна в Анкара за разговори с турския си колега Мевлют Чавушоглу. 

В резултат на срещата руският официален представител коментира призивите за преговори с Украйна, като ги нарече "безскрупулен трик" и посочи, че Москва не е против мира, но при свои условия, ако Западът го чуе.

Лавров също обвини Украйна в нарушаване на "зърнената сделка", която беше удължена на 18 март .