От Кремъл предупредиха, че Следственият комитет на Руската Федерация подробно фиксира "всички престъпления на Киев“ и тези материал в бъдеще могат да легнат в основата на нов трибунал. Това заяви пред журналистите в неделя прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков, цитиран от ТАСС.

"Знаем, че Следственият комитет работи. Всички престъпления на киевския режим се записват внимателно. Извършва се много интензивна, подробна, старателна работа. Материали, които, разбира се, могат да формират основата на такъв трибунал“, заяви той в отговор на въпрос как в Кремъл се отнасят към идеята за създаване на трибунал за "престъпленията на Киев“.

По-рано ръководителят на руския Следствен комитет Александър Бастрикин обяви необходимостта от създаване на международен съдебен орган в Русия в отговор на западните страни, които подготвят подобни структури, за да подведат Москва под отговорност.

Според него е необходимо да се помисли за статута на тези съдилища, които могат да бъдат създадени в отговор на привличането на военни престъпници от Украйна, за да се разбере кои държави ще бъдат включени там. "Трябва да видим кой ще ни подкрепи, кой не, какви са разпоредбите на този бъдещ международен съдебен орган, за да сме готови за отговор. Вие имате свой съд - ЕСПЧ, а ние имаме свой, базиран на нормите на съвременното международно право“, каза Бастрикин.