Русия изгони литовския шарже д'афер Вирджиния Умбрасене в отговор на аналогично решение на властите във Вилнюс. Това се казва в изявление, публикувано на официалната интернет страница на Министерството на въшните работи на Руската федерация.

"На 5 октомври служител на литовското посолство беше извикан в руското външно министерство и му бе връчена нота със съобщение, че в отговор на неоснователното експулсиране на шарже д'афера на Руската федерация в Република Литва [Сергей Рябокон], шарфе д'аферът на Литва в Русия Вирджиния Умбрасене е обявена за персона нон грата. Наредено й е да напусне територията на нашата страна в рамките на пет дни", съобщи руското дипломатическо ведомство.

Министерството обяви също, че Русия замразява дейността на културния център на литовската дипломатическа мисия в Москва. "Беше заявено също, че като се има предвид враждебната линия на Литва към пълното разпадане на двустранните отношения, включително хуманитарните връзки, руската страна замразява дейността на културния център на литовската дипломатическа мисия в Москва“, се казва още в съобщението.

"В зависимост от други недружелюбни стъпки, предприети от Вилнюс, ние си запазваме правото да предприемем допълнителни мерки за въздействие“, се подчертава в разпространения текст.