Русия и Украйна са разменили пленници след провеждането на съответните преговори, съобщават медиите в двете страни, включително вестник "Коммерсант“ и РБК-Украйна.

Министерството на отбраната на Руската федерация обяви, че в резултат на преговори са върнати 106 военнослужещи на Москва, които са били в плен на украинците. На свой ред украинската страна обяви връщането на 100 войници от руски плен.

"Освободените военнослужещи ще бъдат транспортирани в Москва със самолети на военнотранспортната авиация на руските въздушно-космически сили за лечение и рехабилитация в лечебни заведения на руското министерство на отбраната“, се казва в изявление на военното ведомство в Москва. От министерството подчертаха, че на всички освободени от плен войници се оказва медицинска и психологическа помощ.

Андрий Ермак, ръководител на кабинета на президента на Украйна, обяви, че Киев е върнал 100 войници от руски плен. По думите му сред тях има участници в боевете в Мариупол и Гостомел, както и военни, които са били в завода "Азовстал“. По думите му някои от завърналите се от плен "са получили тежки наранявания, имат заболявания".

За последно руското МО обяви размяна на пленници на 7 март. Тогава в Русия бяха върнати 90 военнослужещи, а в Украйна – 130. Това бе последната руско-украинска размяна на пленници досега. В същото време през март и април страните също си предадоха по петима тежко ранени пленници.