Украйна върна от плен 130 свои военни, съобщава РБК- Украйна.

"След поредната размяна на пленници успяхме да върнем у дома 130 военни, като 4 сред тях са жени. Те са войниците от Въоръжените сили на Украйна, Националната гвардия, граничарите и службата за държавна охрана", подчерта ръководителят на кабинета на президента на Украйна Андрей Йермак, добавяйки, че сред тях 87 са военни на Мариупол, 71 от които са от Азовстал.

"Връщаме и пленените в района на Бахмут и Соледар – общо 35 души от Донецка област“, отбеляза Йермак.

В същото време от Руското министерство на отбраната заявиха, че 90 руски военнослужещи, които са били в плен на територията, контролирана от Киев, също са върнати у дома, предава ТАСС.

"В резултат на преговори, 90 руски военнослужещи, намиращи се в смъртна опасност, бяха върнати от територията, контролирана от киевския режим“, подчертаха те.

От Министерството отбелязаха, че военнотранспортните самолети на руските въздушно-космически сили ще бъдат изпратени в Москва, където пленниците ще бъдат подложени на лечение и рехабилитация в лечебни заведения. От ведомството добавиха, че "На всички освободени е оказана необходимата медицинска и психологическа помощ“.