Москва и Киев организираха нов обмен на пленници, съобщават руски и украински медии.

По данни на вестник "Коммерсант“ в Русия са се върнали 63 войници, някои от са от "чувствителната категория“. На свой ред в Украйна са изпратени 116 души. Посредници в преговорите за обмена са били властите на Обединените арабски емирства.

"В групата на освободените руски военнослужещи има лица от "чувствителна категория“, чиято размяна стана възможна благодарение на посредническите усилия на ръководството на Обединените арабски емирства“, съобщиха от руското министерство на отбраната. Кой обаче попада в "категорията чувствителни" не се уточнява.

Малко след прессъобщението от Министерството на отбраната, ръководителят на канцеларията на президента на Украйна Андрий Ермак също потвърди размяната на пленници. По негови данни, цитирани от "Страна", в Украйна са се завърнали 116 души. Сред тях са 87 войници от въоръжените сили на Украйна, осем бойци от териториалната отбрана, седем служители на Националната гвардия, шестима от Националната полиция, петима служители на данъчната служба, двама служили във Военноморските сили и един представител на службата за спешна помощ.

Предишната размяна се проведе по формулата "60 за 60“ на 6 декември 2022 г. През януари Турция съобщи, че Москва и Киев подготвят голяма размяна на затворници, но руският омбудсман по правата на човека Татяна Москалкова отрече информацията.