Повече от 100 руски граждани, включително моряци, са върнати в Русия в резултат на преговорите с украинската страна. Това съобщиха пред журналисти от Министерството на отбраната на Руската федерация, предава ТАСС.

"На 17 октомври в резултат на преговорния процес 110 руски граждани бяха върнати от територията, контролирана от режима в Киев, включително 72 руски моряци от цивилни кораби, задържани от режима в Киев от февруари 2022 г.“, уточниха от ведомството, като подчертаха, че обменът се е провел личното участие на комисаря по правата на човека в Руската федерация Татяна Москалкова.

Както уточняват в руското министерство на отбраната, на украинска страна са предадени 108 жени военнослужещи от въоръжените сили на Украйна. "Две украинки преди размяната доброволно отказаха да се върнат в Украйна – те пожелаха да останат в Руската федерация“, допълниха още от министерството и увериха, че всички освободени ще бъдат отведени в столичните медицински заведения за лечение и рехабилитация възможно най-скоро.

Всички освободени граждани на Руската федерация, обясниха от ведомството, ще бъдат транспортирани в Москва със самолети на военнотранспортната авиация на руските ВКС. "На всички освободени е оказана необходимата медицинска и психологическа помощ", добавиха от военното ведомство.