Москва и Анкара обсъждат на експертно ниво въпроса за създаването на газов хъб, съобщи извънредният и пълномощен посланик на Русия в югоизточната ни съседка Алексей Ерхов в интервю за турския вестник Dünya.

"Доколкото разбирам, нашите страни сега обсъждат този въпрос на експертно ниво. Разбира се, тук са много важни детайлите. Ще бъдем информирани веднага щом бъдат постигнати договорености", увери дипломатът.

По-рано президентите на двете страни Владимир Путин и Реджеп Тайип Ердоган инструктираха да се разработи подробно и бързо въпросът за създаването на газов хъб в Турция, през който Москва да пренасочи транзита на гориво от двата газопровода "Северен поток“ към Черноморския регион. Ердоган смята, че Европа може да получава руски газ през Турция.

Двата руски газопровода за износ на синьо гориво към Европа, "Северен поток“ и "Северен поток 2“, бяха подложени на атака края на септември. Германия, Дания и Швеция не изключват целенасочен саботаж. Операторът Nord Stream AG съобщи, че извънредното положение на газопроводите е безпрецедентно и е невъзможно да се оцени времето за ремонт.