Американската баскетболна звезда Бритни Грайнър е пуснатa от поправително заведение в Русия в договорен обмен на затворници между САЩ и Русия. Тя е разменена за осъдения за търговия на оръжия Виктор Бут, пише The Wall Street Journal.

Грaйнър, двукратна олимпийка, излежаваше деветгодишна присъда в Русия за притежание и контрабанда на по-малко от грам хашишово масло. През юли тя се призна за виновна за притежание на масло от хашиш и се извини за това, което каза, че е грешка. Преди да бъде осъдена през август, тя обжалва пред съда, заявявайки, че се надява решението "да не сложи край на живота ми тук“.

Руското външно министерство съобщи, че Грайнър е била разменена за руския гражданин Виктор Бут на летището в Абу Даби в четвъртък. "Руският гражданин е върнат в родината си“, съобщи министерството в публикация в Телеграм.

Бут, който излежаваше присъда в затвора в Съединените щати по обвинения в трафик на оръжие, беше върнат в Русия в резултат на споразумение със САЩ за размяната му с американската баскетболистка.

Руското външно министерство подчерта, че "Вашингтон категорично отказа да води диалог за включване на руснака в схемата за обмен". "Въпреки това Руската федерация продължи да работи активно за спасяването на нашия сънародник“, обясни  дипломатическото ведомство и добави, че Москва преговаря с Вашингтон за освобождаването на Бут "от дълго време“.

Президентът Джо Байдън заяви по повода, че САЩ все още искат освобождаването на Пол Уилън, бивш морски пехотинец, който също е задържан от Русия, но, по думите на американския лидер, Русия третира сл news pic 2
©
учая на Уилън по различен начин. "Нямаше избор кои американци да се върнат у дома“, заяви Байдън. "Въпреки че все още не сме успели да осигурим освобождаването на Пол, ние не се отказваме“, продължи президентът, добавяйки, че е бил в тесен контакт със семейството на г-н Уилън.

Руските официални лица бързо приветстваха новината за размяната на Бут и Грайнър.

"Размяната на Бут с Гриайнър може да се нарече подарък за Нова година", каза руският върховен комисар по правата на човека Татяна Москалкова, цитирана от ТАСС. "Всеки, който е запознат със съдбата му, трябва да е много щастлив“.

И двамата са помилвани, което им позволява свобода на придвижване, каза тя.

"Ура!!“, написа говорителят на руското външно министерство Мария Захарова в канала си в Телеграм.