Лидерите на страните от Групата на седемте се събират днес в японския град Хирошима за срещата на върха на Г-7, изправени пред множество колективни предизвикателства. Сред основните въпроси са затварянето на вратички за заобикаляне на санкциите срещу Руската федерация и борбата за влияние с Китай, информира Bloomberg.

Както пише изданието, групата е изправена пред колективни предизвикателства, икономически изпитания. Докато руският президент Владимир Путин продължава войната срещу Украйна, постпандемичният Китай активно увеличава своето икономическо и стратегическо влияние, отбелязва Bloomberg.

Посочва се, че това са някои от основните неща, върху които лидерите на страните от Г-7 - САЩ, Япония, Германия, Франция, Великобритания, Италия и Канада трябва да се съсредоточат по време на срещата.

По-конкретно, едно от най-големите предизвикателства пред Г-7 е да привлече страни извън групата, особено тези, наречени Глобален Юг - в Африка, Близкия изток, Латинска Америка и Азия.

Посланието на Глобалния Юг е, че Г-7 трябва да направи повече от сега. Държавите търсят яснота относно подкрепата за дълга и други икономически гаранции.

Освен това лидерите на Г-7 ще обединят усилията си със своите колеги от Европейския съюз в Япония, за да намерят начини да затворят вратичките за заобикаляне на санкциите срещу Русия.

Според журналистите те ще обсъдят възможността за почти пълна забрана на износа за Русия, "въпреки че това предложение е изправено пред сериозни пречки“.

Ще има и единична подкрепа за Украйна, която се готви за контранастъпление.

Bloomberg отбелязва, че лидерите на "Голямата седморка" са изправени пред въпроса как да се справят с Китай.

Проблемът е, че въпреки всички приказки за диверсификация на веригите за доставки, подкрепа на индустрията и създаване на самодостатъчност в технологичното пространство, страните от Г-7 остават донякъде зависими от втората по големина икономика в света.

Така че разделянето на нещата (наказването на Китай за предполагаемата "икономическа принуда“, като се опитва да си сътрудничи с него по глобалните здравни и екологични проблеми) е невероятно трудно.

В същото време лидерите на Г-7 ще обсъдят и други неотложни въпроси. Те включват развитието на изкуствения интелект и регулирането на криптовалутите.

И тъй като големи части от света се борят с повишаващите се температури и смъртоносните горещи вълни, срещата на върха ще трябва да обсъди координирани отговори на това, което става все по-глобална заплаха с огромни последици за здравето, икономиката и сигурността.

Както беше съобщено, лидерите на Г-7 планират да затегнат санкциите срещу Русия на срещата на върха в Япония. Мерките ще бъдат насочени към това енергийните и експортните ресурси да не подпомагат военните действия на Москва.

Заслужава да се отбележи, че по-рано Белият дом обяви, че на срещата на Г-7 в Хирошима няма да се обсъжда пълна забрана на износа на западни стоки за Русия.