Русия и Китай ще проведат съвместно военноморско учение, наречено Военноморско взаимодействие-2022, в Източнокитайско море на 21-27 декември, съобщи руското министерство на отбраната в понеделник, цитирано от "Анадолската агенция“.

"Основната цел на учението е укрепване на военноморското сътрудничество между Руската федерация и Китайската народна република и поддържане на мира и стабилността в Азиатско-тихоокеанския регион“, се казва в съобщението на руското министерство на отбраната в Телеграм.

В изявлението се посочва, че двете военноморски сили ще водят съвместни ракетни и артилерийски стрелби по въздушни цели, артилерийски стрелби по морски цели и съвместни маневри за борба с подводници.

"Руският флот на учението ще бъде представен от флагмана на Тихоокеанския флот на Ордена на Нахимов, гвардейския ракетен крайцер "Варяг“, фрегатата "Маршал Шапошников“, корветите от проекта 20380 "Герой на Руската федерация Алдар Циденжапов“ и "Совершенний“, съобщиха още от руското министерство на отбраната.

В изявлението се добавя, че в учението от китайска страна ще участват два разрушителя, два патрулни кораба, кораб за интегрирано снабдяване и дизелова подводница.

Двете страни провеждат ежегодното учение "Военноморско взаимодействие“ от 2012 г.