Руски и китайски военни пилоти са провели съвместно патрулиране в Азиатско-тихоокеанския регион, съобщиха от пресслужбата на Министерството на отбраната на Руската Федерация, цитирани от РИА Новости.

"Авиогрупа, състояща се от стратегически ракетоносци Ту-95МС на руските въздушно-космически сили и стратегически бомбардировачи "Хун-6К“ на ВВС на НОАК, извърши въздушно патрулиране над акваторията на Японско и Източнокитайско море“, се казва в съобщението.

Продължителността на полета беше около осем часа. Самолетите са ескортирани от изтребители Су-30СМ и Су-35С.

В рамките на патрулирането за първи път самолет на ВКС  на РФ кацна на летище в Китай, а китайски самолет кацна на руска територия.

На определени етапи от маршрута стратегическите ракетоносци са били придружени от чуждестранни изтребители.

"В хода на изпълнение на задачите самолетите на двете страни действаха стриктно в съответствие с разпоредбите на международното право. Не бяха допуснати нарушения на въздушното пространство на чужди държави. <...> Събитието се проведе в рамките на изпълнението на разпоредбите на плана за военно сътрудничество за 2022 г. и не е насочено срещу трети страни“, заключват от Министерството на отбраната на РФ.

По-рано днес агенция Kiodo, позовавайки се на Обединения комитет на началник-щабовете, съобщи, че изтребителите на японските военновъздушни сили е трябвало да бъдат вдигнати по тревога поради появата на два китайски бомбардировача Xian H-6. Те са прелетели над пролива Цушима и са се насочили от Източнокитайско море към Японско море. В същото време, вероятно, два руски самолета също са били над Японско море. Подчертава се, че не е имало нарушение на въздушното пространство.