Русия и Китай разпространиха съвместно изявление, в което изразяват загриженост за повишените рискове, произтичащи от изострянето на отношенията между ядрените сили, предава Sky News.

В една ядрена война не може да има победители, се посочва в изявлението, цитирано от руските държавни медии.

"Двете държави отбелязаха загрижеността си относно участието на Австралия в плановете на САЩ за разширено ядрено възпиране", се посочва още.

"Русия и Китай са против продължителен конфликт в Украйна и е възможно той да премине в неконтролируема фаза", се предупреждава в изявлението.

"Москва и Пекин ще продължат да задълбочават доверието и сътрудничеството във военната област" и се допълва, че ще разширят мащаба на съвместните военни учения.

Китай заяви, че подкрепя усилията на руската страна за гарантиране на суверенитета и териториалната цялост.

Двете страни се противопоставят на опитите на някои държави да използват пространството за военна конфронтация, се казва в изявлението.

"Русия и Китай осъждат инициативите за изземване на активи и собственост на чужди държави", съобщават руските държавни медии.

Припомняме, че Руският президент Владимир Путин е на посещение в Китай. Путин и китайският президент Си Дзинпин разговаряха в Пекин. Двамата са обсъдили "целия спектър от двустранни отношения и перспективите за тяхното развитие", както и международни и регионални проблеми, включително войната в Украйна, Близкият изток и комфликтите в азиатския регион. По-рано Дмитрий Песков заяви, че разговорите между двамата лидери не са насочени срещу трети страни".