Русия и Иран създават нов транспортен коридор от Източна Европа до Индийския океан, дълъг 3000 км, който е абсолютно недостъпен за чужда намеса, съобщава Bloomberg.

Русия и Иран възнамеряват да ускорят доставката на стоки по речните и железопътни маршрути, които свързват страните: Москва възнамерява да установи целогодишна водна връзка между Азовско и Каспийско море, а Техеран разширява железопътната мрежа до иранското пристанище Чабахар на брега на Оманския залив, пише агенцията.

Целта на разработването на новия трансконтинентален транспортен коридор е да защити търговските отношения между страните от западна намеса и да развие изгодни отношения с бързо развиващите се гиганти в Азия. news pic 2
©
Създаващият се транспортен коридор ще позволи на Русия и Иран да скъсят хиляди километри от съществуващите маршрути, а Руската федерация да компенсира намаляването на търговията с ЕС.

Западът е силно обезпокоен от недостъпността на този транспортен коридор за каквато и да е чужда намеса и значителните ползи, които двете страни получават от развитието му.