Президентът Владимир Путин отмени забраната за руските авиокомпании за полети до Грузия, става ясно от указ, публикуван на официалния интернет портал за правна информация, предава РИА Новости.

Държавният глава отмени и визите за грузински граждани от 15 май 2023 г. Сега грузинците ще могат да влизат и излизат от Русия с представяне на документи за самоличност. Виза се изисква само за бизнес пътувания, както и за период над 90 дни, включително за обучение.

Освен това на грузинските служители от отдела по интересите на Грузия към посолството на Швейцария в Русия и членовете на техните семейства се издават еднократни визи за три месеца. След като бъдат акредитирани, те могат да влизат и излизат от Русия, без да получават разрешителни през целия си мандат.

На свой ред Министерството на външните работи отмени препоръката към руснаците да се въздържат от пътуване до съседна страна, съобщи официалният представител на ведомството Мария Захарова. Но при посещение в Грузия трябва да се имат предвид аспектите на сигурността и да се внимава, посочи тя.

"Решенията, взети от президента на Руската федерация за възобновяване на полетите и въвеждане на безвизов режим за краткосрочни пътувания на грузински граждани в Русия, са в съответствие с нашия принципен подход за последователно улесняване на комуникацията и контактите между гражданите на Русия и Грузи , въпреки липсата на дипломатически отношения“, подчерта Захарова.

Тя добави още, че Министерството на транспорта скоро ще коментира възобновяването на директните полети с Грузия.

Отношенията между двете страни ескалираха след избухването на протести в Тбилиси през юни 2019 г. заради посещение на руски депутати, присъстващи на международна конференция за православието.

На този фон с указ на Путин на руските авиокомпании беше временно забранено да летят до Грузия от 8 юли 2019 г., а туроператорите и агентите бяха посъветвани да не продават билети за тази страна. На същата дата влезе в сила решението на Министерството на транспорта да спре полетите на грузински авиокомпании до Русия.