В Беларус започнаха съвместни учения на Военновъздушните сили (ВВС) и силите за Противовъздушна отбрана (ПВО) с Русия. Това е съобщило Министерството на отбраната на Беларус, предава "Известия".

"В периода от 27 до 31 май се провежда съвместно летателно-тактическо учение със силите и средствата на ВВС и ПВО на Въоръжените сили на Република Беларус и Въздушно-космическите сили на Въоръжените сили на Руската федерация", пише военното ведомство в канала си в Telegram.

Отбелязва се, че ученията се "провеждат в рамките на усъвършенстването на единната регионална система за противовъздушна отбрана и в интерес на повишаване на взаимодействието и подготовката на органите за управление и летателния състав".

В същото време в събитията участват авиационни военни части и части на зенитно-ракетните и радиотехническите войски на Беларус, както и екипажи на разузнавателната, изтребителната и армейската авиация на Руската федерация.

"По време на учението ще бъдат отработени въпроси на управлението на разнородните сили на авиацията, както и организирането на взаимодействието им при изпълнение на учебно-бойни задачи", се допълва в съобщението.