Военни от Русия и Беларус започнаха съвместни учения в понеделник, които предизвикаха опасения сред управляващите в Киев и държавите от Запада, че Москва може да използва своя съюзник за нова сухопътна офанзива в Украйна, предава Reuters.

Агенцията припомня, че Русия използва съседната си държава като плацдарм за нахлуването си в Украйна миналия февруари.

Съюзниците ще проведат военновъздушни учения от 16 януари до 1 февруари, в които ще бъдат използвани всички военни летища в Беларус. В допълнение ще има и армейски учения с участието на "подразделение на механизирана бригада“, поясниха от Министерство на отбраната в Минск. Властите на страната обаче уверяват, че ученията са отбранителни и Беларус няма да участва във войната.

"Запазваме сдържаност и търпение, пазим барута си сух“, заяви Павел Муравейко, първи заместник-държавен секретар на Съвета за сигурност на Беларус, според публикация в приложението "Телеграм“ на военното ведомство в Минск.

Муравейко обаче допълни, че ситуацията на южната граница на страната с Украйна "не е много спокойна" и че Украйна "провокира" Беларус. "Готови сме за всякакви провокативни действия от страна на Украйна“, увери заместник-държавният секретар на Съвета за сигурност на Беларус

Москва отрича да е оказвала натиск върху президента на Беларус Александър Лукашенко да поеме по-активна роля в конфликта в Украйна. От Киев обаче непрекъснато предупреждават за възможни атаки от Беларус, а президентът Володимир Зеленски заяви миналата седмица, че страната трябва да бъде готова за защита на границата си с Беларус.

Беларус проведе множество военни учения от началото на войната, както сама, така и съвместно с Русия. Неофициални "Телеграм“ военни канали за наблюдение съобщават за изтребители, хеликоптери и военнотранспортни самолети, пристигащи в Беларус от началото на годината.

Агенцията обаче подчертава, че не може да провери информацията. Министерството на отбраната на Беларус съобщи само, че в Беларус пристигат "подразделения" на руските военновъздушни сили.