Началникът на Генералния щаб на въоръжените сили на Алжир генерал Саид Ченгриха прие директора на Федералната служба за военнотехническо сътрудничество на Русия (ФСВТС) Дмитрий Шугаев. Това съобщи новинарският портал Middle East Monitor на 11 ноември.

По време на срещата страните са обсъдили двустранното военно сътрудничество и начините за диверсификацията му чрез включване на области от взаимен интерес, се казва в изявление на министерството на отбраната на северноафриканската държава.

По-рано Южният военен окръг на Русия обяви, че този месец ще проведе съвместни антитерористични учения с алжирските сухопътни сили във военната база Хамагир в югозападен Алжир. В ученията ще бъдат отработени тактически действия по издирване, разпознаване и унищожаване на незаконни въоръжени формирования, в които ще участват около 80 военнослужещи от Южния военен окръг.

По-рано стана ясно, че президентът на Алжир Абделмаджид Теббун планира посещение в Русия през декември, по време на което страните ще сключат многомилиардна сделка за доставка на руски оръжия; в момента се водят преговори за сключване на рамково споразумение за военни доставки за следващите 10 години.

Припомняме, че Алжир подаде молба за присъединяване към БРИКС, което трябва значително да укрепи организацията и е подкрепено от Москва, както заяви заместник-министърът на външните работи Михаил Богданов:

"Имаме отлични отношения с Алжир и поддържаме много поверителен диалог. Този въпрос се обсъжда като част от колективната работа в БРИКС. Приветстваме желанието на нашите приятели, партньори и съмишленици да се присъединят към работата в такива формати като БРИКС и ШОС, както и други, в които работим активно“.

Още през август президентът на Алжир Абделмаджид Теббун заяви, че страната му е заинтересована от присъединяване към БРИКС. Според него Алжир като цяло отговаря на критериите на съюза.

Заключителното комюнике от срещата на върха на Арабската лига в Алжир показа неутралната позиция по отношение на настоящата криза в Украйна. Нито една от арабските страни не се застъпи за завой в посока Москва или Киев.