Руската федерация се готви да нанесе нов масиран удар на територията на Украйна на "сакрална дата", предупреди ръководителят на пресцентъра на Оперативно командване "Юг" на Въоръжените сили на Украйна Наталия Гуменюк, цитирана от УНИАН. Възможно е това да е 24 февруари, втората годишнина от началото на пълномащабната руска военна интервенция.

"Врагът докара ракетите-носители в своите бази, те са оборудвани и готови. Въпреки че не всички са комплектовани, помним, че в началото на годината те бяха използвани по време на масирани ракетни атаки. И като се вземат предвид общите анализи, имайки предвид паузата, която изтърпя врагът, разбирайки привързаността му към сакрални дати и различни други тълкувания, включително подготовката за самите квазиизбори, които те така активно представят.Можем да кажем, че сега има известно затишие, може би преди следващата буря", заяви тя.

Въпреки факта, че руските кораби са в своите бази, това не означава, че няма опасност, казва още Гуменюк.

"Въпреки че ракетите-носители са разположени в базите си, трябва да знаем, че са им необходими 2-3 часа, за да пристигнат на бойно дежурство. Затова ние отблизо наблюдаваме ситуацията и уведомяваме, ако се промени", обясни говорителят .

Тя също така добави, че в момента има два катера на Черноморския флот в морето: "Това е за осигуряване на контрол върху надводната обстановка и защита на базата. В Азовско море има един кораб, който евентуално осигурява контролно прикритие, включително на Кримския мост.

Освен това вчерашното изстрелване на ракета от Черно море към Украйна показва подготовка за масирана атака от страна на Руската федерация“, убедена е Гуменюк.

"Това е типична тактика на врага - от време на време ще има насочени ракетни удари. На фона на понесените от авиацията загуби врагът я използва внимателно. И виждаме, че ракетен удар е нанесен от Черно море , тоест опит за измерване на готовност и плътност на ПВО. Вероятно ракетата е Х-31, противорадарна е. Над Черно море е загубила ефективността си", обясни Гуменюк.