Депутатите от Държавната дума на Русия приеха на първо четене законопроект за правото на командирите на военна част да налагат дисциплинарни арести на офицери, сержанти и войници по време на мобилизация и военно положение без съдебно решение. Съобщава Газета.ру.

"Дисциплинарният арест се назначава с решение на командира на военната част или военния комендант на гарнизона, който е длъжен да уведоми командира (началника) на арестувания военнослужещ“, се казва в законопроекта.

Наказанието ще засегне мичмани и редници, сержанти, старшини, войници и матроси, преминаващи военна служба по договор, и призованите за военна служба по мобилизация, с изключение на офицерите.

В момента само съдия от гарнизонния военен съд може да постанови дисциплинарен арест със задържане на караул. Налага се наказание за срок от 10 дни за редица груби дисциплинарни деяния, които по-специално включват самоволно напускане на военна част, избягване на военна служба, унищожаване или повреждане на военно имущество или изпълнение на военна служба в нетрезво състояние.