Повече от година след началото на войната в Украйна руските власти продължават с реализацията на плановете си за въвеждане на специален корпоративен данък за попълване на бюджета. В началото на април трябва да се определи колко точно пари трябва да бъдат събрани общо и колко висока ще бъде таксата за отделните компании, поясни руският заместник-министър на финансите Алексей Сазанов. По-рано бе посочена обща сума от около 300 милиарда рубли (3,7 милиарда евро), отбелязва германското издание Das Handelsblatt.

Новата наредба се очаква да влезе в сила в края на годината. Компаниите в нефтената и газовата индустрия ще бъдат освободени от него. Официално в Москва се подчертава, че става въпрос за "доброволно еднократно плащане“. Някои наблюдатели обаче се съмняват в това, а високопоставени представители на бизнеса вече изразиха критики. В недържавните медии многократно се споменаваше за "военна такса", с която ръководството в Москва иска частично да запуши дупката в държавния бюджет.

Русия води война срещу Украйна от 24 февруари 2022 г. и поради това е обект на широкообхватни икономически санкции от западните страни. Въпреки високите приходи от петрол и газ, най-голямата страна в света по площ регистрира бюджетен дефицит от 3,3 трилиона рубли (около 41 милиарда евро) миналата година. С оглед на тавана на цената на петрола, съществува риск от значително по-големи загуби през тази година.