Русия е заплашвала директно френските самолети в Черно море наскоро, заяви в четвъртък френският министър на въоръжените сили Себастиен Лекорню, цитиран от европейската редакция на Politico.

"Преди месец руска система за контрол на въздушното движение заплаши да свали френски самолет в Черно море, въпреки че бяхме в международната свободна зона, в която патрулираме", обясни той пред френското радио RTL.

Европейските правителства обаче настояват, че руският президент Владимир Путин все още няма надмощие. Все по-агресивната позиция на Москва "се обяснява с факта, че Русия има проблеми на бойното поле в Украйна“, заяви Лекорню.

"Това е старо като Студената война, но виждаме завръщането на особено агресивна руска позиция“, отбеляза той, добавяйки, че Москва "играе с праговете“.

Руски военен кораб също наскоро е хвърлил котва в Бай де Сен в Северна Франция на ръба на териториалните води в опит да "сплаши" Франция, заяви още Лекорню.

Френският министър трябва да отлети за Армения по-късно в четвъртък - първото подобно посещение на министър на френските въоръжени сили и знак за задълбочаването на връзките на Франция в областта на отбраната с Армения.

Армения се отдалечава от историческите си отношения с Москва, а Париж се стреми да увеличи влиянието си върху бившите руски съюзници, включително Молдова и страните от Централна Азия.

Отбранителни компании, включително MBDA, Nexter, Safran, Thales и Arquus, са в делегацията, която лети за Армения с Лекорню.