Руската държавна корпорация "Ростех“ е увеличила в пъти производството на бронирана техника и огневи средства през настоящата година. Това заяви в понеделник пред "Россия 24“ първият заместник-генерален директор на компанията Владимир Артяков. Той твърди, че Русия вече превъзхожда Украйна в използването на разузнавателни безпилотни апарати и дронове-камикадзе, а освен това е увеличила многократно производството на комплекси "Искандер“ и боеприпаси за тях.

"Броят на произведената бронирана техника и огневи средства, се е увеличил многократно“, заяви Артяков.

По думите му, руската военна интервенция в Украйна има характер на "наземна и ограничено въздушна" операция. Произвежда се цялата гама танково оборудване, включително Т-90 и Т-80, БМП-3. "Артилерията е основният елемент на взаимодействие между Министерството на отбраната и Ростех“, каза първият заместник-генерален директор, като добави, че във връзка с войната нараства потреблението на боеприпаси и реактивни системи за залпов огън.

Държавната корпорация "Ростех" значително е увеличила производството на пускови установки и боеприпаси за оперативно-тактическия ракетен комплекс "Искандер".

"Днес високоточните системи работят много ефективно за унищожаване на инфраструктура на друга територия, това е нашият прочут "Искандер“. Той е доста ефективен и работи много гладко и много точно, надеждно. Тук трябва да отбележим, че ние увеличаваме многократно [производството на] пускови установки и боеприпаси“, заяви Артяков.

По думите му, Русия вече превъзхожда украинската страна в използването на безпилотни самолети-камикадзе и разузнавателни дронове на линията на съприкосновение.

"Онзи ден ми показаха нови безпилотни летателни апарати – това са предимно разузнавателни апарати за тактическо разузнаване и апарати с малък товар, но с огневи средства за локално решаване на проблеми. От началото на спецоперацията ние нямахме голям брой такива апарати, но когато започна конфликтът, необходимостта от тях нарасна. <...> Днес можем спокойно да кажем, че на линията на съприкосновение вече сме надминали нашия враг по отношение на използването на такива безпилотни летателни апарати“, твърди той.

По думите на Артяков, нито една от страните от НАТО не разполага с аналози на руския БПЛА "Охотник".

"Самата концепция е уникална. Нито американците, нито НАТО, нито която и да е от страните разполагат с такъв апарат. [Следващата година] ще проведем първите тестове, масово производство - мисля, че ще тръгне след година или две“, каза той, отговаряйки на въпрос за етапа на работа по тази машина.

Артяков подчерта, че дронът работи на базата на технологии с изкуствен интелект, слабозабележим е и развива висока скорост.

Безпилотният летателен апарат С-70 "Охотник", разработен от конструкторското бюро на Сухой, е направен по схемата "летящо крило" с помощта на стелт технология, която намалява неговата радарна видимост. Според открити източници излетното тегло на апарата е до 20 тона, максималната скорост на полета е около 1000 км/ч. Серийните доставки се планира да започнат през 2024 г. "Охотник" се издигна за първи път във въздуха на 3 август 2019 г., полетът продължи повече от 20 минути под контрола на оператора. На 27 септември 2019 г. БПЛА изпълни полет заедно с изтребителя Су-57.