На 29 май в резултат от удар с високоточно оръжие на руските военно-космически сили (ВКС) на стоянката за военни кораби в пристанището на Одеса е унищожен последният боен кораб на Военноморските сили (ВМС) на Украйна. Това се съобщава в последната сводка на Министерството на отбраната на Руската Федерация за военните действия в Украйна.

На Купянското направление активни действия на щурмови отряди, удари на оперативно-тактическа и армейска авиация, артилерийски огън и тежки огнехвъргачни системи на групата войски "Запад“ са поразили вражески части в районите на селата Табаевка, Молчаново, Новомлинск, Берестовое от Харковска област, Новоселовское и Стелмаховка от Луганската народна република.

Освен това са унищожени складове с боеприпаси на 60-та механизирана бригада на Въоръжените сили на Украйна в районите на селищата Липци и Синелниково в Харковска област, се отбелязва в доклада.

На Донецко направление най-ожесточени боеве се водят в района на селището Авдеевка.

В хода на активните действия на щурмови отряди на съединения и военни части на 1-ви армейски корпус, с подкрепата на авиацията, артилерийския огън и тежките огнехвъргачни системи на групата войски "Юг“, ВСУ са отхвърлени от позициите си в редица райони в районите на селищата Красногоровка и Ясиноватая в Донецка област, съобщават от руското МО.

Според данните от сводката, през деня на Донецкото направление общите загуби на ВСУ възлизат на над 200 украински военнослужещи, три бойни бронирани машини, 12 автомобила, гаубица Д-30, както и две бойни машини "Град“.

Отбелязва се, че на Южно-донецкото и Запорожкото направление въздушни удари, артилерийски огън на групата войски "Восток“ са разгромили украински части в районите на населените места Велика Новоселка, Павловка, и Малиновка.

Оперативно-тактическата и армейската авиация, ракетните сили и артилерията на групите войски на въоръжените сили на Руската федерация през деня съобщават, че са поразили 103 артилерийски установки на огневи позиции, жива сила и военна техника в 149 района.

Командният пункт на 33-та механизирана бригада на Въоръжените сили на Украйна е ударен край село Трудовое, Запорожка област.

Командно-наблюдателният пункт на десантно-щурмовия батальон "Скала“ на Въоръжените сили на Украйна е унищожен близо до Авдеевка в Донецка област, докладват още от МО на РФ.

Според данните на руското военно ведомство, общо от началото на интервенцията те са унищожили 429 самолета, 235 хеликоптера, 4390 безпилотни летателни апарата, 424 зенитно-ракетни комплекса, 9345 танка и други бойни бронирани машини, 1103 бойни машини с реактивни системи за залпов огън, 4946 полеви артилерийски оръдия и минохвъргачки, както и 10 574 единици специална военна техника.