Експлозии са избухнали в съоръженията на инфраструктурата за производство на газ на акционерното дружество "Укргаздобича“ в Източна Украйна, няколко съоръжения са унищожени, някои са повредени, съобщи "Нафтогаз Украйна“ в четвъртък.

"Масов обстрел на инфраструктурата за производство на газ на АО "Укргаздобича" в Източна Украйна. Държавната служба за извънредни ситуации вече е потушила пожара, възникнал в резултат на обстрела", съобщи "Нафтогаз" в своя канал в Телеграм.

Според Алексей Чернишов, председател на борда на компанията, "известно е, че няколко обекта са унищожени, други са повредени в различна степен“.

"Специалисти от "Укргаздобича" своевременно пристигнаха на повредените съоръжения. Сега те оценяват последствията и мащаба на атаката. Установява се и информация за жертвите", цитира Чернишов сайтът на компанията.

Атаките срещу украинската инфраструктура на руските въоръжени сили започнаха на 10 октомври - два дни след взрива на Кримския мост, зад която, според руските власти, стоят украинските специални служби. Ударите се нанасят по енергетиката, отбранителната промишленост, военното командване и комуникационни съоръжения в цялата страна, от Харков и Киев до Лвов и Ивано-Франковск. Оттогава всеки ден се обявяват тревоги за въздушна атака в украинските региони, понякога в цялата страна. На 1 ноември Володимир Зеленски каза, че около 40% от енергийната инфраструктура в Украйна е била повредена, което е довело до масови прекъсвания на електрозахранването. Русия продължава със системните удари по енергийната инфраструктура преди зимата.