През първите 77 дни на 2024 г. тактическата авиация на руските ВКС използва 3500 управляеми бомби с УМПК (универсален модул за планиране и корекция) за удари по Украйна. Това е 16 пъти повече от същия период на 2023 г. Така се оказва, че в момента руснаците хвърлят средно до 50 управляеми бомби на ден.

Заместник-министърът на отбраната на Украйна генерал-лейтенант Иван Гаврилюк говори за това в статията си "Кои фактори влияят на ситуацията на фронта“, публикувана на 18 март от Укринформ.

Според него пристигането на многоцелеви изтребители F-16 с ракети въздух-въздух с голям обсег може да "преобърне“ господството на Русия във въздуха, което също позволява на руските въздушно-космически сили да хвърлят управляеми бомби. Но тези американски бойни машини не се очакват в близко бъдеще и "запасите от боеприпаси от определени видове (в украинските въоръжени сили) спадат до критично ниво“, което затруднява войските да изпълняват задачите си.

Гаврилюк също отбеляза, че руската армия в момента има значително предимство в количеството артилерийски боеприпаси.

"Русия оцени текущите производствени възможности на Украйна и съюзническите страни и използва предимството си в боеприпасите, без всъщност да намалява интензивността на огъня. От началото на 2024 г. превесът в артилерийския огън по фронтовата линия е седем към едно в полза на противника. Те очакват, че ще имат достатъчно боеприпаси, за да доминират на бойното поле за дълго време. Този огнен вал се осигурява не само от руски заводи. Севернокорейският режим помага на руснаците със значителни количества оръжия“, твърди украинският генерал.

Той продължи да изброява вече познатия списък на исканията на Киев за оръжия от Запада: системи за противовъздушна отбрана, самолети, ракети с голям обсег, снаряди (особено калибър 155 мм, стандарт на НАТО) и съвременни системи за електронна война.