Конструкторското бюро "Рубин" е разработило проект за нова руска стратегическа атомна подводница в средносрочен план, съобщи в интервю за РИА Новости заместник-генералният директор на предприятието Андрей Баранов.

По-рано директорът на "Рубин" Игор Вилнит заяви, че новите стратегически атомни подводници трябва да заменят подводните крайцери от серията "Борей" след 2037 г. Междувременно следващото поколение стратегическа атомна подводница "Арктур“, чийто концептуален модел беше представен за първи път на изложението "Армия 22“, може да се появи във флота едва през втората половина на XXI век.

"Концепцията на "Арктур“ не е единствената възможна; има по-традиционни в средносрочен план. Ние предлагаме опции, флотът оценява и избира най-доброто. Така се появиха всички атомни подводници, които познавате, включително и най-модерните“, заяви Баранов.

По-рано той отбеляза, че руската стратегическа атомна подводница на бъдещето ще бъде намалена по размер, но на нея ще бъдат поставени максимално оръжия и дронове.

ЦКБ "Рубин" е основният разработчик на атомни стратегически и неатомни подводници в Русия, както и военноморски безпилотни летателни апарати.