Когато корабът за насипни товари "Лаодикея“ акостира в Ливан миналото лято, украинските дипломати казаха, че корабът превозва зърно, откраднато от Русия, и призоваха ливанските власти да конфискуват корабa. Тогава Москва определи обвинението като "фалшиво и неоснователно“, а главният прокурор на Ливан застана на страната на Кремъл и заяви, че 10 000 тона ечемично и пшенично брашно не са откраднати и позволи на кораба да се разтовари.

Но разследване на Associated Press и поредицата на PBS Frontline установи, че "Лаодикея“, собственост на Сирия, е "част от сложна контрабандна операция, управлявана от Русия, която е използвала фалшифицирани декларации и други морски хитрости, за да открадне украинско зърно на стойност най-малко 530 милиона долара — пари, които са помогнали за захранването на военната машина на президента Владимир Путин“.

AP използва сателитни изображения и данни от морски радиотранспондери, за да проследи три десетки кораба, извършили повече от 50 пътувания със зърно от окупираните от Русия райони на Украйна до пристанища в Турция, Сирия, Ливан и други страни. Репортерите прегледаха транспортни декларации, претърсиха публикации в социалните медии и интервюираха фермери, спедитори и корпоративни служители, за да разкрият подробностите за мащабната контрабандна операция.