Русия продължава да бъде "най-острата заплаха“ за сигурността на Обединеното кралство, заявява британското правителство в преглед на своя подход към сигурността, публикуван в понеделник, предава CNN. Докладът, наречен "Integrated Review Refresh 2023“, обяви разширяване на инвестициите в отбраната с 5 милиарда паунда през следващите две години.

"Това, което се промени, е, че нашата колективна сигурност сега е неразривно свързана с изхода от конфликта в Украйна“, се казва в прегледа, който е актуализация на такъв, публикуван през 2021 г.

В дългосрочен план Обединеното кралство ще се стреми да увеличи своя "базов ангажимент за разходи“ за отбрана от 2% от БВП на 2,5%, се казва в прегледа.

Отбелязано е, че Китай "представлява определящо епохата предизвикателство за типа международен ред, който искаме да видим“ и идентифицира "задълбочаващото се партньорство на Китай с Русия и нарастващото сътрудничество на Русия с Иран“ като две събития, предизвикващи "особена загриженост“.

По отношение на Русия в прегледа се казва, че целта на Обединеното кралство ще бъде "да сдържа и да предизвика способността и намерението на Русия да наруши сигурността на Обединеното кралство, евроатлантическия и по-широкия международен ред“.

Относно Китай докладът обяви удвояване на финансирането "за изграждане на китайски способности в цялото правителство, за да разберем по-добре Китай и да ни позволи да се ангажираме уверено там, където е в наш интерес да го направим“.

В отговор на увеличаването на разходите за отбрана, Тобиас Елууд, председател на Комитета за отбрана на Обединеното кралство, коментира пред Sky News в понеделник, че Русия и Китай "ще въздъхнат с облекчение, че не сме инвестирали повече в нашите въоръжени сили в този момент“.

Говорейки пред парламента на Обединеното кралство за доклада, британският външен министър Джеймс Клевърли подчерта, че "на всеки континент по света Обединеното кралство днес ходи с по-високо вдигната глава, отколкото в продължение на много години“.