От 300 000 души, призовани като част от частичната мобилизация, 87 000 души са изпратени в райони на бойни действия, заяви министърът на отбраната на Русия Сергей Шойгу по време на конферентен разговор. Той уточни, че те са преминали допълнителна военна подготовка и бойно координиране, предава РИА Новости.

По думите на Шойгу за работа с мобилизираните са привлечени около 3000 инструктори, придобили боен опит в хода на войната в Украйна.

Основните усилия на подготовката са насочени към полевата подготовка, уменията за използване на комуникации, навигация и разузнаване, посочи министърът.

По думите му в учебните центрове се обучават екипажи на бойни машини и танкове, артилеристи, снайперисти, специалисти по безпилотни летателни апарати, радиоелектронна борба и др.

В същото време министърът на отбраната още веднъж обърна внимание на командирите на военните окръзи и Северния флот за необходимостта от използване на формираните съединения заедно с частите, които вече участват във военните действия.

В съответствие с президентския указ от 21 септември частичната мобилизация в Русия обхваща 300 000 души, заяви Шойгу. В същото време той отбеляза, че "в началния етап е имало пропуски в дейността на военните комисариати". Министерството на отбраната, продължи ръководителят на ведомството, предприе спешни мерки за подобряване на организацията на работата си, което даде резултат. Всички региони изпратиха фиксиран брой мобилизирани във военни части, добави Шойгу.

Той припомни, че на 29 октомври Генералният щаб е дал указания за приключване на призива на граждани за мобилизация.

Шойгу благодари на депутатите от Държавната дума и сенаторите "за бързото приемане на закони, насочени към подобряване на социалната защита на призованите граждани, които запазват работа и подпомагат членовете на техните семейства“.

Гражданите, призовани за военна служба по мобилизация, получават заплата в съответствие с длъжността, но не по-малко от 195 000 рубли (около 6258 лева) на календарен месец, отбеляза министърът на отбраната.

Президентът Владимир Путин по-рано обяви, че частичната мобилизация в Русия е завършена.