Преговорите между Русия и Украйна, ако бъдат подновени, вероятно ще бъдат директни, без "западни посредници". Това би бил най-добрият вариант за Москва, заяви в интервю пред ТАСС Алексей Полишчук, директор на втори департамент за страните от ОНД на руското външно министерство.

"Ако и когато тези контакти се възобновят, те най-вероятно ще бъдат и преки. И това би бил най-добрият вариант, тъй като, както показва практиката, западните посредници често преследват свои цели и се опитват да повлияят на хода на преговорите, не за да разрешат конфликта, а в техните собствени политически и икономически интереси“, посочи той, отговаряйки на въпроса дали руската страна е готова за това, че евентуални преговори в бъдеще ще трябва да се водят директно с настоящите власти в Киев.

Дипломатът обърна внимание, че миналата година преговорите с украинската страна са били точно преки. "Досега общувахме директно с украинци само чрез платформите, които ни бяха любезно предоставени, което наистина ценим. През февруари-април миналата година се проведоха три кръга на руско-украински диалог в Беларус и един в Турция. Тогава почти ежедневни контакти се осъществяваха по видеовръзка. Това бяха директни преговори с украинците“, припомни Полишчук.