Руските въоръжени сили в зоната за специална военна операция са получили няколкостотин танка, пуснати наскоро от поточната линия, главно Т-90М "Прорив“, както и дълбоко модернизирани Т-72Б3М, съобщава информиран източник на РИА Новости.

Източникът подчертава, че тези танкове по своите тактико-технически характеристики, включително въоръжение, система за управление на огъня, защита, мобилност и ситуационна осведоменост, са поне на нивото на най-модерните чуждестранни машини.

Той също така изразява увереност, че руските Т-90М и Т-72Б3М напълно превъзхождат по бойни характеристики онези танкове, включително на страните от НАТО, с които украинските войски разполагат или ще им бъдат доставени в близко бъдеще.

Освен това събеседникът на агенцията добавя, че Т-90М и Т-72Б3М в армията се оборудват с допълнителна динамична защита, която позволява на руските танкове да се противопоставят ефективно на противотанкови оръжия (по-специално на кумулативни боеприпаси и бронебойни подкалибърни снаряди) от почти всички ъгли.

Миналия четвъртък заместник-председателят на Съвета за сигурност на Русия Дмитрий Медведев определи Т-90М "Прорив“ най-добрият танк в света.

На видеото: Руски част, с помощта на Т-90М и други средства, спират атака на ВСУ, чиито единици са разкрити с помощта на разузнавателен дрон.