Руският президент Владимир Путин е потвърдил, че Русия е доставила части от първото си тактическо ядрено оръжие на Беларус, цитира The Guardian.

Говорейки на международния икономически форум в Санкт Петербург, руският президент е заявил:

"Обсъждахме го с президента Лукашенко... обсъждахме след това части от тези оръжия да бъдат преместени в Беларус и това вече направено. Те са преместени там до края на лятото и (до) края на годината всичко това ще бъде завършено. Но това е възпираща мярка".

Путин е отказал да отговаря повече по въпроса, като е попитал модератора на сесията: "Искате ли да изплаша целия свят? Не, не искам."

Коментарите на Владимир Путин идват след като говорителят на Кремъл Дмитрий Песков е заявил, че Русия е готова за по-нататъшни преговори за контрол на въоръженията, съобщи по-рано агенция "Интерфакс", без да дава повече подробности.

Руски и беларуски военни подписаха пакт през май, който предвижда Москва да разположи тактически ядрени оръжия в Беларус.

Планът за разполагане на тактически ядрени оръжия на чужда територия е първият за Русия от 1991 г. Кремъл защити решението, заявявайки, че то е провокирано от западните сили, подкрепящи Украйна.