Русия е натрупал значителен брой крилати ракети за удари по Украйна, но е атакувала Киев с "примамки". По време на ракетната атака сутринта на 8 декември със стратегически бомбандировачи Ту-95МС, определен брой ракети всъщност са били X-55 без бойна глава. Това пише Defense Express, като се позовава на свои източници.

Според украинската медия това се доказва от снимки на ракетите X-55, получени от медията.

"Отсъствието на крила в носовата част на тялото на ракетата, характерно за типа Х-55 доказва отсъствието на бойна глава. Такива крила са необходими, тъй като по време на модификацията на КХ-55 в неядрената версия (КХ-555) възниква проблем с балансирането на ракетата в полет, която е проектирана за бойна глава с тегло 200 килограма, но вместо това получава конвенционална бойна глава от 400 килограма", пише украинската медия.

Предвид факта, че Х-55, поради липса на бойна част, не може да изпълни задачата за поразяване на определени обекти, единствената вероятна версия защо тези ракети са изстреляни от бомбардировачите е използването им като "стръв" за "сондиране" на противовъздушната отбрана около Киев и подготовка за нови удари.

Украинската медия не допуска недостиг на ракети в Русия. Въз основа на открити източници през октомври Defense Express изчисли, че само през май-септември тази година Русия може да е произвела до 500 крилати ракети с голям обсег, като Х-101, "Искандер-К" и "Калибър", без да се отчита броя на ракетите за комплексите "Искандер" и "Оникс".