Във Варшава предполагат, че Русия потенциално може да държи около 100 тактически ядрени бойни глави в Калининградска област, заяви полският външен министър Радослав Сикорски на конференцията за възстановяването на Украйна в Берлин, предава "Украинская правда“.

Сикорски описа за други европейци на конференцията как изглежда руската заплаха от Варшава, подчертавайки, че тя е по-близо, отколкото може да изглежда.

"На 250 км северно от Варшава е Калининградска област, руски ексклав, с място за съхранение на – според нашите оценки – около 100 тактически ядрени бойни глави, на 250 км на изток е Беларус, откъдето руснаци и беларуси извършват атаки по границата на ЕС, граница на Шенгенската зона“, заяви Сикорски.

Още през пролетта на 2022 г. съседите на Русия направиха изявления, че Москва вече има ядрени оръжия в Балтика.

Той също така припомни, че понякога руските ракети, използвани за удари по Украйна, летят на полска територия, а понякога падат на полска територия. "Една такава ракета падна на 10 км от къщата ми в Западна Полша, на 250 км оттук... Следователно тази опасност е по-близо, отколкото някой може да си помисли“, отбеляза той.

През април Сикорски заяви, че не вижда причина да се притеснява от възможността Руската федерация да използва ядрено оръжие в Украйна.