Предлагането на руски петрол остава стабилно. През април 2023 г. износът достигна своя пик след нахлуването в Украйна - до 8,3 милиона барела на ден,съобщава РБК-Украйна, позовавайки се на месечния доклад на Международната агенция по енергетика (МАЕ).

Според МАЕ Москва не е изпълнила напълно обявеното намаляване на доставките с 500 хиляди барела на ден.

Според данните на агенцията, Русия може да увеличи обемите, за да компенсира пропуснатите печалби. Приходите от износ на петрол на страната са нараснали с 1,7 милиарда долара до 15 милиарда долара миналия месец, но са били с 27% по-ниски от преди година, докато данъчните приходи от петролния и газовия сектор са намалели с 64% на годишна база.

"Русия изглежда няма проблем с намирането на желаещи купувачи на техния петрол и петролни продукти, често за сметка на други членове на ОПЕК+, на двустепенния пазар, който се появи след влизането в сила на ембаргото“, разясняват от МАЕ.

Агенцията прогнозира, че глобалното търсене на петрол ще нарасне с 2,2 милиона барела на ден през 2023 г. до средно 102 милиона барела на ден, което е с 200 000 барела на ден повече от прогнозата от март.

"Възстановяването на търсенето в Китай продължава да надхвърля очакванията: през март страната постави исторически рекорд от 16 милиона барела на ден“, посочват от МАЕ.

Според агенцията спадът на световните цени на петрола през последния месец се дължи на по-ниската индустриална активност и по-високите лихвени проценти, "които заедно доведоха до разпространение на сценарии за рецесия“.

"Текущият пазарен песимизъм обаче рязко контрастира с по-стегнатия пазарен баланс, който очакваме през втората половина на годината, като търсенето се очаква да надхвърли предлагането с почти 2 милиона барела на ден“, добавят от МАЕ.

Припомняме, руското министерство на енергетиката заяви, че намаляването на производството на петрол в страната през април почти е достигнало целевото ниво от 500 000 барела на ден.