Русия денонсира Договора за обикновените въоръжени сили в Европа (ДОВСЕ), а заместник-министърът на външните работи на страната Сергей Рябков е назначен за представител на президента при разглеждане на инициативата в парламента. Това се казва в указ на държавния глава Владимир Путин, цитиран от РИА Новости.

Договорът е подписан в Париж през 1990 г. от представители на 16 държави-членки на НАТО и шест страни от Варшавския договор, а през 1999 г. е подписан актуализиран вариант на споразумението в рамките на срещата на върха на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) в Истанбул.

Безсрочният договор предполагаше създаване на система за ограничаване на броя на конвенционалните оръжия - танкове, бойни бронирани машини, артилерийски оръдия, бойни самолети и ударни хеликоптери.

Адаптираният договор бе ратифициран само от четири държави - Русия, Беларус, Казахстан и Украйна, въпреки че документът бе подписан от представители на 30 държави. През 2007 г. Москва спря участието си в ДОВСЕ, "докато страните от НАТО не ратифицират Споразумението за адаптация и не започнат добросъвестно да прилагат този документ“.