Руската федерация може скоро да възстанови военния си потенциал и да атакува страните от НАТО още през 2026 г. Това заяви полският президент Анджей Дуда, цитиран от RMF24.

"Русия скоро може да има такъв военен потенциал, че да може да атакува НАТО още през 2026-27 г.“, предупреди държавният глава.

По-специално той се позова на доклада на германски експерти и по този начин аргументира необходимостта страните от Алианса да увеличат разходите за отбрана.

Президентът на Полша смята, че именно заплахата от руска атака трябва да повлияе на НАТО да увеличи необходимия праг за разходите за отбрана на страните от 2 на 3 процента от БВП.

"От моя гледна точка това е въпрос на здрав разум. Появяват се нови доклади и наскоро видях доклад на германски експерти, според който може би още на границата на 2026 г. и 2027 г. Путин, прехвърляйки своите икономика на военна основа, ще има такъв военен потенциал (...), който ще може да атакува НАТО“, отбеляза той.

Дуда смята, че остават около 2-3 години преди Русия да атакува НАТО и през това време Алиансът трябва да увеличи усилията си, да натрупа боеприпаси, да произвежда оръжия, да увеличи европейския капацитет и да се подготви за нахлуване по такъв начин, че това да не се случи .

"Тази руска агресия трябва да бъде спряна на всяка цена. Ако не бъде спряна, ще се прехвърли на други територии и тогава се страхувам, че американските пари няма да стигнат, за да спрат Русия, ще трябва да бъдат въведени американски войски, и никой не иска това“, подчерта Дуда.

В същото време той заяви, че "всеки долар, дарен в подкрепа на Украйна, всеки Bradley, прехвърлен в Украйна, всяко оръжие, прехвърлено в Украйна, всяка кутия артилерийски боеприпаси, прехвърлена в Украйна, отблъсква призрака на руската победа“.