Русия във вторник обяви плановете си за анексия на окупираните украински територии, след като "марионетъчните правителства“ на териториите определиха дати за провеждане на референдуми за присъединяване към състава на Руската Федерация, пише The Washington Post, като според оценката на авторитетното издание това ще ескалира драматично войната.

След като анексира териториите, прогнозира медията, Москва вероятно ще обяви украинските атаки в тези райони за нападения срещу самата Русия, предупреждават анализатори, потенциален повод за обща военна мобилизация или опасна ескалация като използването на ядрено оръжие срещу Украйна.

WP отбелязва, че анексирането на украинска суверенна територия е грубо нарушение на международното право в същата седмица, в която световните лидери се събират в щабквартирата на ООН за годишната среща на Общото събрание. Според вестника, стремежът към анексиране също показва как възможностите на Путин се стесняват след неотдавнашните военни неуспехи и нарастващите критики към войната в международен план и у дома, включително забележителен публичен упрек на руския президент Владимир Путин от страна индийския премиер Нарендра Моди на среща на Шанхайската организация за сътрудничество в Узбекистан миналата седмица.

Анализаторът Татяна Становая от политическата консултантска компания R. Politik смята, че преминаването към незабавни "референдуми“ е знак, че Путин е променил драстично курса си, поемайки по опасен нов път на ескалация. По думите й, това е "подготовка за пълномащабна война“.

Становая описа хода към анексиране като "недвусмислен ултиматум от Русия към Украйна и Запада: или Украйна се отказва, или ядрена война“.