Ръководствата на т.нар. Донецка и Луганска народни републики (ЛДНР), както и на окупираните от Русия Херсонска и Запорожка област, след призив на обществени активисти, решиха във вторник да проведат референдуми за присъединяване към Руската федерация. И в четирите района гласуването ще се проведе на 23-27 септември, предава ТАСС. Руските политици вече обявиха, че ще признаят резултатите, а от Кремъл анонсираха обръщение на Путин по-късно вечерта.

Това фактически означава, че Москва предприема светкавична анексия на окупираните до момента украински територии и прави крачка към прекратяване на "специалната военна операция" и преминаване към пълномащабна война срещу Украйна. В този смисъл могат да се разглеждат и приетите по-рано през деня закони за наказания на "дезертьори", "мародери" и предали се в плен в армията.

Окупационните власти се надяват на легитимация на процедурата за референдуми за присъединяване към Русия с одобрението им от страните от Шанхайската организация за сътрудничество (ШОС) и БРИКС, заяви посланикът на "ЛНР“ в Руската федерация Родион Мирошник. Представители на медиите, включително чуждестранни, ще бъдат поканени на референдума,  окупационните власти искат помощ при организирането на гласуването от Руската федерация и други страни.

"Обществените камари на ДНР и ЛНР“ се обърнаха в понеделник към ръководителите на републиките с призив незабавно да проведат референдуми за признаването на тези републики като поданици на Русия. След това във вторник парламентите на ЛДНР единодушно приеха закони за референдумите.

Централната избирателна комисия на ЛНР ще трябва да обобщи резултатите от гласуването в рамките на пет дни. В ЛНР документът вече е подписан от държавния глава Леонид Пасечник. Източник на ТАСС в парламента в Донецк съобщи, че Пушилин е подписал и закон за провеждане на референдум в ДНР.

И в двете области референдумът ще се проведе от 23 до 27 септември. В ДНР ще се гласува смесено - лично (в рамките на един ден) и дистанционно. Властите не виждат трудности за провеждането на референдум в частите на региона, в които се водят военни действия.

В случай на положителен резултат от референдума ръководителят на ДНР Денис Пушилин моли президента на Руската федерация да разгледа въпроса за приемането на републиката във федерацията незабавно.

Всичко това означава, че окупираните от Русия територии на Украйна могат да се окажат анексирани още в началото на октомври.

Ръководителят руските окупационни власти в Херсонска област Владимир Салдо също обяви решението за провеждане на референдум за присъединяване към Русия. Както и в Донбас, той ще се проведе на 23-27 септември. Инициативата беше единодушно подета от Обществения съвет на района.

Властите на Херсонска област очакват до 80% избирателна активност на референдума, каза Кирил Стремоусов, заместник-ръководител на местните власти. Бежанците ще могат да гласуват, включително тези от "буферни зони“ – териториите под контрола на украинските сили. Според него властите в региона няма да преследват противниците на интеграцията с Руската федерация.

Участниците в референдума в региона ще могат да използват всякакви технологии за гласуване, включително дистанционно. Стремоусов дори гарантира безопасността на избирателите, някои от които ще бъдат на по 10-20 километра от фронтовата линия.

Херсон вече е започнал консултации с Руската федерация по въпроса за гласуването, заяви Стремоусов. Той се надява, че Русия ще се съгласи да приеме региона в състава си след референдума. Салдо отбеляза, че след референдума ще се обърне към президента на Руската федерация с молба да одобри резултатите.

"Конгресът“ на жителите на Запорожка област също се събра в Мелитопол във вторник, за да обсъди въпроса за референдум за присъединяване към Руската федерация. Местното движение "Ние сме заедно с Русия“ се обърна към ръководителя на регионалната окупационна администрация Евгений Балицки с искане за провеждане на референдум за присъединяване към Руската федерация. Балицки вече е подписал заповед за провеждане на референдум от 23 до 27 септември. Според него Запорожка област е технически готова за референдума, границите са надеждно защитени. Присъственият референдум ще се проведе в избирателните секции само за един ден.

Лидерът на движението "Ние сме с Русия“ Владимир Рогов е уверен, че присъединяването към Руската федерация гарантира на жителите на Запорожие "свобода, живот, мир, взаимно разбирателство, просперитет". По думите му, всичко е готово за референдума. Непълният контрол на руските сили над Запорожка област няма да постави под въпрос легитимността на референдума, уверен е той.

Реакцията на Русия

Руският външен министър Сергей Лавров, коментирайки референдумите, припомни позицията на Русия, че жителите на съответните територии трябва да определят своето бъдеще. Сегашната ситуация, според външния министър, потвърждава, че хората в Донбас искат да бъдат господари на съдбата си.

Долната камара на руския парламент ще подкрепи жителите на Донбас, ако искат да се присъединят към Руската федерация, увери председателят на Държавната дума Вячеслав Володин. Първият заместник-председател на Съвета на федерацията Андрей Турчак (Единна Русия) е сигурен, че референдумът със сигурност ще мине и ще фиксира де юре, че "Донбас и освободените територии вече са Русия“.

Ръководителят на комисията по международни отношения на Държавната дума и лидер на Либерално-демократическата партия Леонид Слуцки заяви, че териториите на ДНР и ЛНР трябва да влязат в състава на Русия, а Москва трябва да поеме отговорността за сигурността на тези региони.

Обществената палата на Руската федерация е готова да предостави на републиките от Донбас разработки за дистанционно гласуване.

Бившият президент Дмитрий Медведев, заместник-председател на Съвета за сигурност на Руската федерация, заяви, че референдумите в Донбас "трябва да се проведат“ и че те са "от голямо значение за възстановяване на историческата справедливост“. След приемането на ДНР и ЛНР в Русия геополитическата трансформация в света, според него, ще стане необратима.