Русия заяви, че може да се съгласи със САЩ относно необходимостта от траен мир в Украйна, но омаловажава перспективата за преговори, докато не постигне целите на своята "специална военна операция", отбелязва Reuters.

Както президентът на САЩ Джо Байдън, така и държавният глава на Руската федерация Владимир Путин увериха, че са отворени за дипломация по Украйна, но среща между двамата лидери не е организирана и никоя от страните не е съгласна с условията за преговори.

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен каза в интервю в понеделник, че конфликтът в Украйна, който сега е в своя 10-ти месец, почти сигурно ще приключи с дипломация и преговори и че е необходим "справедлив и траен мир".

В отговор на коментарите на Блинкен, говорителят на Кремъл Дмитрий Песков подчерта, че е съгласен с необходимостта от мир.

"Човек може да се съгласи, че резултатът трябва да бъде справедлив и траен мир", каза той. "Но що се отнася до перспективите за някакви преговори, ние не ги виждаме в момента, многократно сме го казвали“.

Запитан какво трябва да се случи, за да се реализират подобни перспективи, той отговори: "Целите на специалната военна операция трябва да бъдат постигнати. Русия трябва и ще постигне целите, които си постави“.

Целите на Русия в Украйна не са напълно дефинирани и изглежда са се променили, тъй като нейните сили са изправени пред неуспехи на бойното поле, въпреки че тя каза, че никога няма да се откаже от окупираната територия в Южна и Източна Украйна.

Киев изключи възможността да отстъпи каквато и да е земя на Русия в замяна на мир и изиска от Москва да върне цялата територия, която е завзела и окупирала, включително Крим.