Руски изтребител Су-27 от състава на силите за противовъздушна отбрана на Балтийския флот е ескортирал над Балтийско море самолет R-3C Orion на ВМС на Германия и самолет Atlantic-2 на ВМС на Франция над Балтийско море, като им е попречил да нарушат държавата граница на Русия. Това съобщават пред журналисти в Националния център за управление на отбраната (НЦУО) на Руската федерация, цитирани от ТАСС.

"На 15 май 2023 г. руските средства за контрол на въздушното пространство над Балтийско море откриха две въздушни цели, приближаващи се до държавната граница на Руската федерация. За идентифициране на въздушни цели и предотвратяване на нарушаване на държавната граница на Руската федерация  изтребител Су-27 беше вдигнат във въздуха от дежурните сили за ПВО на Балтийския флот".

"Отбелязва се, че екипажът на руския изтребител е идентифицирал въздушни цели като базовия патрулен самолет R-3C Orion на ВМС на Германия и патрулния самолет за борба с подводници Atlantic-2 на ВМС на Франция. Руският изтребител се върна на летището си за базиране, след като чуждестранни самолети се отклониха от държавната граница на Руската федерация. Не се допуска нарушаване на държавната граница на Руската федерация“, подчертават от ведомството.