В сряда, 09:21 местно време (08:21 у нас) на входа на Измитския залив, Източно Мраморно море, е реализирано земетресение с магнитуд 3.6 според оценка в Европейския център (118 регистрации от 101 сеизмични станции, от които 7 български). Дълбочината на зараждане на труса е около 10 км. Максималната интензивност е малко над V степен – масово усетено; щети няма, според жители на Ялова. Това съобщава за "Фокус" Румяна Главчева, експерт-сеизмолог, дописен член на БАНИ, дългогодишен ръководител на секция "Сеизмология" в Геофизичен институт (дн. НИГГГ-БАН).

За изминалите над 10 чáса истанбулската обсерватория Кандилли е локализирала в активираното огнище 5 труса с локален магнитуд 1.0-3.7. Новото земетресение е с епицентър на около 60 км западно от катастрофалното събитие на 17 август 1999 година. Тогава земетресение с динамичен магнитуд 7.6 погуби 17 118 души и причини наранявания на други 43953. Появата на тези земетресения се дължи на колизия между Анадолската тектонска плоча и Евразийската по пресичащата Турция в направление запад-изток Северо-Анадолийска разломна система.

На 40-45 км югозападно от огнището на земетресенията при Измитския залив е заливът Гемлик на Източното Мраморно море. Там в началото на месец декември на 2023 г. се осъществи земетресение с магнитуд 5.1. Само през първите два чáса след земетресението са усетени най-малко 18 вторични труса от регистрирани 40 с дълбочина на огнището между 5 и 12 (15) км. В епицентралния район – град Муданя и околности във вилает Бурса – земетресението е нанесло повреди в зле поддържани домове (максимална интензивност около VII степен). На 17 декември в района се усеща относително силен афтершок с магнитуд 4.0.

Активизацията в залива Гемлик по южното разклонение на  Северо-Анадолийска разломна система продължава да се изявява чрез следващи усетени трусове с източници на дълбочина от 8-10 км: на 30 януари с магнитуд 3.2 и максимална интензивност около IV-V степен; на 31 януари две земетресения с магнитуди 3.2 и 3.1 през 2 ½ чáса с максимална интензивност до V степен. В южни квартали на Истанбул рядко са усетени едва забележими сътресения.

В заключение може да се заяви, че Северо-Анадолийската система от разломи в Мраморноморски регион е в съвременно активно състояние, особено южният й клон. Големият Истанбул, обект на множество застрашителни “прогнози", наистина е уязвим от земетресение с магнитуд над 6 по северното разклонение (огнище на входа на Измитския залив, само на 30 км от южните територии на града) и от земетресение с магнитуд по-голям от 6.5 по южното разклонение (източник на около 45 км от Малтепе-Истанбул) на Северо-Анадолийската система от разломи.