В понеделник 7 ноември Петропавловск-Камчатски е слабо засегнат от двойка земетресения с магнитуд 5.0 – в 19:20 и 22:56 местно време. Магнитудите, оценени чрез амплитуди на обемните сеизмични вълни регистрирани в 36-37 станции в Руския геофизичен център са 5.1 и 5.2, докато в Европейския център магнитудите по обемни вълни са твърдо 5.0 въз основа на около 270 регистрации за първото от двете земетресения и над 400 регистрации за втория трус. Дълбочините на сеизмичните източници от 40-60 км под океанското ниво доказват сеизмогенност, дължаща се на подпъхване на тихоокеанската плоча под континенталната, съобщава за ИА "Фокус" Румяна Главчева, експерт-сеизмолог, дописен член на БАНИ, дългогодишен ръководител на секция "Сеизмология" в Геофизичен институт (дн. НИГГГ-БАН).

Според определенията на място, интензивността на въздействията, изпитани в 19:20, е от трета степен. При втория трус интензивността е оценена с по-висока степен. Същият източник – по място и сила, а по-силно въздействие? Очевидно, психологическа намеса.

За отбелязване е официалното заключение на Камчатския филиал на Руския експертен съвет по прогнозиране на земетресенията, оценяване на сеизмичната опасност и риска в Камчатския край (КФ РЭС) от 3-4 ноември т.г.: “Най-вероятно положение на възможното земетресение с магнитуд 6.5 или по-голям в Камчатския район в продължение на следващите 30 дни е (1) област с радиус от 100 км и център 52 градуса северна ширина, 160 градуса източна дължина (Авачинският залив)"; посочва се и втори вариант (2) център на север-североизток на около 300-350 км (Камчатският залив)".

Сеизмологичните данни показват, че засега е реализирана двойка умереносилни земетресения (магнитуди около 5) в първия посочен район. Ако се изпълни прогнозата, би трябвало земетресение с магнитуд 6.5 или повече да се прояви в най-скоро време по тези места (в течение на един месец).